Bisküvi pişirdikten sonra astar yapmak

 

Bisküvi pişirime bitti.
P1130391
Simdi bunlara astar(engobe) yapacağım.

Genellikle astar bisküvi pişirimeden önce yani yaş durumundayken yapılır ama yayvan şekil olanlar, çok ince işler ve kulp gibi sonradan ekleyen parça olanlar çökme risk olur. Astar yapınca çamur birden büyük miktar suyu alıyor ve 5 -10 dakika sonra zayıf kısımdan bozulmaya başılır.

 

Mesela böyle :(
P1110651

 

Yada böyle…
IMG_3244

Göründüğü gibi astar daldırmak aslında çok riskli yöntem. Ama bu Japonya’da en popular stilin birdir. Astar daldırmaktan gelen tat başka şekilde olumuyor ve çoğu sanatçılar risk alarak bunu yapıyor.

Pot ve kahve dripper ikisinde kulp var. Bunlar yaşken astar yapmak çok riskli. Özellikle kahve dripper karmaşık şekil olduğu için %99 çöker diye düşündüm. O yuzdan bisküvi pişirime yaptıktan sonra astar yapmaya karar verdim.

Aslında fırça ile astar sürünce sorun olmayacak tabiki ama onun dokusu bu işlere yakşımayacak diye düşündüm. Daldırmaktan gelen doğal dokusu istedim.

 

Bisküvi pişirime olan işlere astar yapınca, astarın kalkma, dökülme, küçük delikler ve kabarcık oluşma risk var.  (Yani bu işleme her şekilde risk oluyor…) Onun risk azaltmak için önce işleri biraz ıslatıyorum.
P1130394

 

Astar içine daldırıyorum.
P1130396
Bu astar normal kıvam dan daha açık yaptın ve biraz sırda kattım.

 

Cevirip fazlasını atıyorum.
P1130397

 

Sırayla hepsini astar yaptım.
P1130401

P1130407

Bunlar tam kuruyunca tekrar 900 derecede bisküvi pişirime olacak.
Ondan sonra sırlama olacak.

 

 

 

 

 

Reklamlar

5 Comments

  1. Çok güzel görünüyor. Bozulma riski var ama sonucu güzel.
    Yalnız astara eldivensiz elini koyuyorsunu, tehlşkeli değil mi?? El cilti için???

  2. Senin siteni keşfettiğim için ne kadar mutlu oldum!! Eline sağlık! Yazdıkların için şimdiden çok çok teşekkür etmek istiyorum! Hepsini okuyacağım :)
    Ben İzmir’de Menemen çamuruyla çalışmaya başladım. Kırmızı bir çamur. Tornaya da yeni başladım. Ancak renkli çamurları sırlamak kolay değil. Astar olarak engobe tavsiye ettiler. Beyaz engobe kullanıyorum. Ancak sonuçları çok da güzel değil. Belki fırça ile uyguladığımdan? Senin astarın ne acaba? Sİyah çamuru da çok seviyorum. Ve kullanmaya başlamak istiyorum. Astardan memnun olursam daha çabuk kullanmaya başlayabilirim diye düşünüyorum :)

    1. Blogum beğendiğiniz için bende teşekkür ederim. Umarın sizin çalışmalara fayda olur :)
      Astar olarak engobe tavsiye ettiler demek ne demek anlamadım astarın inglizce engobedir. Engobe olarak engobe tavsiye ettiler demek oluyor yani astar olarak ne çamur kullandığını anlamadım.
      Her hangi beyaz çamur sulandırılıp astar yani engobe olarak kullanabilirsiniz. Hangi beyaz çamur kullanacaığını size ait çesitli beyaz çamur deneyebilirsiniz, bir kaç çesit çamur karıştıralak ta kullanabilirsiniz. Astarın yoğunluk sonuça etkilencek oda deneyerek anlacaksınız. Uygulanacak yönteme göre de yoğunluk değiştirmek lazım fırça ile uygulancaksa biraz koyu , daldıralak uygulanacaksa biraz açık gibi. Onlar hep deneyerek kendi zevk göre bulabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s